Az utóbbi évek legérdekesebb videója

Térjünk a lényegre: Ian Bell beesett egy épp streamelő srác csatornájára, és elkezdett neki írogatni, amelynek a vége az lett, hogy elég sokat beszélgettek, immár mikrofonok segítségével. Az SMS vezérigazgatója teljesen hétköznapi ember módjára beszélt arról, hogy mennyire büszke arra a munkára amit elvégeztek, hiszen egy kis csapat is ott tud lenni a játékukkal a Forza és a GT mellett, miközben azzal kezdte az egészet, hogy három napja konkrétan szinte semmit nem alszik, folyamatosan nézi a teszteket, izgul, hogyan is fogadják az emberek a Project Cars új részét… Szinte el sem tudom képzelni egyébként, mennyire idegölő is lehet ez.

Mesél arról is, hogy mennyire boldogok a csapatban, arról, hogy igen, bár elkövettek néhány hibát az első rész készítése közben, de ezeket sikerült megoldaniuk a második részre. Megemlíti még azt is, hogy a Microsoft mennyire előtérbe helyezi a Forza Motorsport jelenlétét a médiában és az oldalain, míg a Sonynál ezzel szemben teljesen “fairplay”, korrekt mód járnak el, ott több felületet, teret kapnak, ezért szerinte minden respekt megilleti a Sony-t. Ian Bell elmondása szerint nagyon szeret játszani, kedveli a Gran Turismo-t, Dirt Rally-t, a Dirt 4-t, a Forza kiszámított játékmechanikáját viszont annyira nem. Viszont azt is kifejti, hogy a Forza egy remek “autógyűjtő” játék, és elismeri, hogy néhány dologban (pl. autófestés, tuning) természetesen többet és jobbat nyújt a Turn 10 játéka, mint a Project Cars 2, de ennek, mint egyébként többször is utal rá, pénzügyi, támogatásbeli okai is vannak, hiszen az sem mellékes, hogy mögöttük nem áll egy olyan meghatározó vállalat támogatóként, mint a Sony vagy a Microsoft.

Ian Bell kicsit mesélt a jövőről is, amely kapcsán rögtön eszembe jutott, hogy régebben olvastam a WMD oldalán, hogy valami nagy bejelentésre váró dolog is a kezükben van, még tippelgetés is ment a fórumban, azt hittük, hihettük, hogy valami repülőszimulátor, esetleg hivatalos IndyCar játék lesz a következő SMS projekt. Nos úgy néz ki nagyobbat nem is tévedhettünk volna: Az SMS úgy néz ki, hogy a “Halálos iramban” filmek hivatalos feldolgozásáért lesz felelős – és erre egy 6 éves szerződés van a kezükben. Ami azért meglepetés. Mert ez egy alapvetően arcade koncepció megvalósulását feltételezi, valami teljesen középszerű/gyenge történettel… A projekt nagyon jó kezekben is lehet. Tőke meg így gondolom bőven lesz rá, bár kérdés, hogy ezt a szerződését, vagy a cím jogainak birtoklásáért fizettek-e, esetleg egyfajta megbízás alapján megy végbe a dolog és inkább nekik fizetnek, hogy készítsenek játékot… Nem tudni, de a hivatalos bejelentésre hamarosan sort kerítenek. A csapat nagyobbik része egyébként ezen a címen fog dolgozni a jövőben. Akár egy teljesen jó simcade cucc is lehet belőle.

Ez a “váltás” pedig akár teljesen érthető is lehet. A pCARS 2, mint tudjátok eléggé kihasználja a hardvereket a konzolokban. Elég CPU igényes a játék a sok fizikai számítás, a rengeteg pályára helyezhető járgány és a totálisan dinamikus körülmények miatt, de az is tény, hogy még a PS4 Pro és az Xbox One is viszonylag visszafogott teljesítményre képes, elsősorban a gyenge CPU miatt. Ezért is használ végre dinamikus (!) felbontást a Project Cars 2. Mindenkinek így kellene tennie, hiszen amikor lehet, legyen nagyon szép, amikor viszont elkezdene nagyon akadni olyan grafika mellett, akkor vegyen vissza egy kicsit a játék. Szóval itt egy játék, a Project Cars 2, amelybe szinte mindent beletettek, az SC-t leszámítva. És itt a hardveres limitáció. Jön a Forza, a GTS is, aztán jövőre a GTR3. Telítődik a piac, így lehet jobban járnak, ha X ideig valóban egy másik címmel foglalkoznak, aztán a Playstation 5 premierje környékén egy full VR támogatással ellátott Project Cars 3-al milliók álmát váltanák valóra. Játékmechanikában azért a Project Cars is tudna fejlődni, de nyilván ez már nem olyan egyszerű egy ilyen kis csapatnál: talán csak az RPG alapú fejlesztésekkel lehetne tovább javítani a játékon (már az apró pofozgatásokat leszámítva), de aztán ki tudja mit hoz még a jövő… simán lehet, hogy a háttérben folyamatosan pofozgatják majd a pCARS 3-at mindeközben.

Nah de térjünk vissza a beszélgetéshez: egy illető felveti, hogy a GT és a Forza túlságosan ráment a mikrotranzakciókra, erre fel is veti, hogy ebben valóban van valami, míg náluk ilyennek abszolút nem találkozni. Aztán részletezi, hogy az első részből, teljesen független fejlesztésként sikerült 2.8 millió darabot értékesíteni, ami egészen elképesztő, hiszen kiadó nélkül, a nulláról indultak és nagyon örül ennek a sikernek. Persze még egyszer megköszöni a játék támogatóinak a bizalmukat, akik ugye 2,25 millió dollárt dobtak össze a játékra, és persze elmondja, hogy a bevételekből természetesen minden támogató részesült az őt megillető mértékben. A továbbiakban olyan apróságokra is fény derült, mint hogy nekik csupán 10 millió dolláros költségvetésük van, és ehhez mérten még boldogabb, amikor elismerik a munkájukat. Szóba került még, hogy bizony nem olcsó mulatság egy lézeres szkennelés a pályákon és nekik nem kis befektetéssel sikerült 20 pályát ilyen technológia segítségével lemodellezni. Szóba kerül a vége felé a Gran Turismo Sport is, amelynél a visszajátszásokat referencia szintűnek tart, szerinte mindennek ilyennek kellene lennie.

Szóvá tette azt is, hogy az EA szó nélkül, mindenféle figyelmeztetés nélkül elkaszálta az NFS Shift 3. részét, pedig az már tervbe volt véve. Ian Bell azt is elmondta, hogy szerinte az EA megpróbálta elpusztítani a vállalatot, felszámolni azt, ezzel pedig szándékukban állt ellopni a technológiájukat is. Vállalati szörnyeknek nevezte őket, akikkel soha többet, semmilyen formában nem foglalkozik majd.

Sajnálatos, hogy a Project Cars 3 konkrétan nem került szóba, én 100%, hogy rákérdeztem volna, pláne amikor a jövőt feszegették. Ellenben a készülő DLC-kről esett pár szó. Nagyon ütős terveik vannak, de ezekkel kapcsolatban sajnos most nem nyilatkozhat…

Konklúziónak ezek után álljon itt annyi, hogy: ez nem semmi!

unrealnoise

Kádár Renátó vagyok, szimulátoros krimibuzi. Kocka. Visszaeső kocka.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

X
Tovább az eszköztárra